Z/S "Rili", kas atrodas Viļakas novada Šķilbēnu pagastā, vadītāja Inese Supe realizēja Leader projektu „Ēdnīcas aprīkojuma modernizēšana”. Lai arī Leader projektu konkursā uzņēmējiem ir iespējams pieteikties kopš 2009.gada, pirmais uzņēmēja realizētais projekts ir noslēdzies tikai 2012.gadā.

Projektu „Ēdnīcas aprīkojuma modernizēšana” bija plānots realizēt no 2010. gada 17. septembra līdz 2011. gada 10.maijam, taču tā kā uzņēmējiem ir jānodrošina priekšfinansējums visam projektam un, tikai iesniedzot atskaites, tās apstiprinot, ir iespējams saņemt projektā plānoto atbalstu no programmas, projekta realizācijas termiņu nācās pagarināt, kā arī realizāciju sadalīt divās kārtās. Projektu īstenoja no 2010.gada septembra līdz 2012.gada maijam.

Projekta kopējās izmaksas ir 3860,00 Ls, Eiropas lauksaimniecības fonda Lauku attīstībai (ELFLA) atbalsts ir 1573,54 Ls. Projekta mērķis ir modernizēt ēdnīcas aprīkojumu, uzlabojot sagatavoto ēdienu kvalitāti, samazinot sagatavošanas laiku. „Projektu realizēt bija ļoti grūti. Projekti uzņēmējiem ir domāti bagātajiem cilvēkiem. Sākotnēji ir jāiegulda visa summa, tikai pēc projekta atskaišu iesniegšanas ir iespējams saņemt programmas finansējumu. Bet kur lai mazs lauku uzņēmējs ņem tik lielu priekšfinansējuma summu? Lai veiksmīgāk lauku uzņēmēji realizētu projektus, ir nepieciešami avansa maksājumi uzņēmējiem. Projektā iegādājos kartupeļu tīrītāju, tauku mazgājamo mašīnu, elektrisko katlu. Šis virtuves aprīkojums atvieglo virtuvē strādājošo darbu, uzlabo sagatavotā ēdiena kvalitāti. Sagatavojot ēdienu elektriskajā katlā, tiek saglabāti produktos esoši vitamīni un minerālvielas. Trauku mazgājamā mašīna nodezinficē, ar tvaiku + 80OC iztvaicē katru trauku, kad trauki ir nomazgāti, atverot mašīnu, ir jāpagaida kāds laiks, jo trauki ir tik karsti, ka nevar paņemt rokās. Lai cik centīgi mazgātu traukus ar rokām, lai kādus dezinfekcijas līdzekļus lietotu, nav iespējams nodrošināt tādu kvalitāti kā nodrošina trauku mazgājamā mašīna. Kartupeļu tīrītājs ir ļoti efektīvs, rudenī mizojot jaunos kartupeļus, tie ir ļoti tīri, pavasaros vairs nenomizo tik labi, ir jāpārskata, vai kartupeļiem nav palikušas „melnās acis””, priecīgi par realizēto projektu pastāstīja Inese Supe.

Jau vairāk kā 17 gadus Inese strādā par pavāri un 6 gadus vada savu uzņēmumu. Inese Supe citiem uzņēmējiem iesaka nebaidīties, jo cilvēki baidās, tāpēc arī nav uzņēmēju. „Svarīgi ir darīt, rīkoties un riskēt. Mēs baidāmies arī no Pārtikas un veterinārā dienesta, bet ir jāsadarbojas, jāstrādā kopā, tad viss ir izpildāms. Rakstot projektu, kārtīgi ir jāizdomā, ko pirksiet, kāpēc tas ir nepieciešams, kā arī svarīgi ir veikt precīzus aprēķinus. Es arī domāju, ka atbalstīto Leader projektu nerealizēšanu, bet tad izdomāju, ka varu projektu sadalīt divās kārtās un īstenot maziem solīšiem. Realizējot šo projektu, ieguvi pieredzi kā reāli jāīsteno projekts”, pieredzē dalījās I.Supe, kā arī piebilda, ka domā par jauna projekta iesniegšanu Leader projektu konkursā.

 

DSC00740
DSC00742
DSC00745
DSC00746

Teksts un foto: Vineta Zeltkalne